Σόφια η πόλη που μεγαλώνει, αλλά ποτέ δεν γερνάει : τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε και τι να επισκεφτείτε.
Σόφια η πόλη που μεγαλώνει, αλλά ποτέ δεν γερνάει : τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε και τι να επισκεφτείτε. Τουλή Χαρά 4 Μαΐου 2022
Σόφια η πόλη που μεγαλώνει, αλλά ποτέ δεν γερνάει : τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε και τι να επισκεφτείτε.

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Σόφια λόγω σπουδών αλλά και συχνής επαγγελματικής δραστηριότητας μετέπειτα , μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αξίζει να αφιερώσετε ένα τριήμερο που θα σας ενθουσιάσει.

Η Σόφια αποτελεί ένα σύγχρονο, μοντέρνο και ταυτόχρονα ένα όμορφο προορισμό. Το χαμηλό κόστος, η ευκολία πρόσβασης από την Ελλάδα και όσα δείτε εκεί θα καταρρίψουν πολύ εύκολα όποια προκατάληψη τυχόν έχετε.

Επομένως είτε ως επισκέπτης είτε ως υποψήφιος φοιτητής από Ελλάδα διαβάστε το άρθρο για το τι πρέπει να ξέρετε και τι να επισκεφτείτε !

Τι πρέπει να ξέρετε : Η Πόλη της Σόφιας

Η Σόφια (Sofia~ София )είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας με πληθυσμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα .Η Σόφια είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, τόπος ανθρώπινης κατοίκησης τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ. Η αρχαιότερη επίσημη αναφορά της πόλης ήταν τον 7ο αιώνα π.Χ. έχει πλούσια ιστορία για ιστοριοδιφικές αναζητήσεις.

Οι Βουλγάροι αγαπούν τις τέχνες ,τον αθλητισμό , τα λουλούδια και τη καθαρή πόλη !

Αν αφιερώσετε λοιπόν ένα τριήμερο στη πόλη θα πρέπει να ξέρετε :

 • Η πρόσβαση στη Σόφια είναι εφικτή μέσω αεροπλάνου από Αθήνα και από κει φυσικά υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων που την συνδέουν με αρκετές πόλεις της Ελλάδας.
 • Για τη διαμονή σας υπάρχουν φθηνά δωμάτια 30 ευρώ ημερησίως ως luxury-spa 5star hotels σε προσιτές τιμές
 • Η αρχιτεκτονική είναι πολύ όμορφη και συνάμα εντυπωσιακή σε πολλά σημεία με μεγάλους λεωφόρους , πλακόστρωτα σοκάκια μνημεία και μεγάλα πάρκα. Η περιπλάνηση είναι αρκετά εύκολη, καθώς όλα τα σημαντικά αξιοθέατα συνδέονται με κεντρικούς δρόμους.
 • Σαν πόλη είναι αρκετά φθηνή.  Δεν έχουν ευρώ, αλλά το βουλγαρικό λέβα και  η ισοτιμία είναι αρκετά χαμηλή. Με ένα ευρώ παίρνεις ότι θα έπαιρνες στην Ελλάδα με μισό ευρώ οπότε οι τιμές είναι πολύ χαμηλές
 • Υπάρχουν πολλά και μεγάλα πάρκα, πλατείες γεμάτες λουλούδια καθώς οι Βούλγαροι τα αγαπάνε πολύ, ενώ μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου είναι πεζοδρομημένο.
 • Νιώθεις και είναι πιο ασφαλής από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως Ρώμη ,Λονδίνο
 • Πολλά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια -με χιλιάδες Έλληνες φοιτητές-, πολιτιστικά ιδρύματα και εμπορικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας είναι συγκεντρωμένα στη Σόφια.
 • Πως θα μετακινηθείτε : έχετε πολλές και φθηνές επιλογές metro ,taxi λεωφορεία τραμ κλπ αν δεν αντέχετε ποδαρόδρομο.
 • Για φαγητό προτείνουμε να δοκιμάσετε τοπικές συνταγές σε παραδοσιακά βουλγαρικά εστιατόρια αν και φυσικά το street food καλά κρατεί.
 • Έχει πολλά και μεγάλα εμπορικά mall ως μικρά τοπικά παζάρια για τα ψώνια σε ρούχα παπούτσια κλπ
Τι να επισκεφτείτε :Αξιοθέατα της Σόφιας
 • Ο Καθεδρικός ναός του Αλεξάντρ ΝιέφσκιΣύμβολο της Βουλγαρίας

(Aleksander Nevski Cathedral~ Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски )

Google map Aleksander Nevski

Είναι ένα από τα σύμβολα όχι μόνο της Σόφιας αλλά και της ίδιας της Βουλγαρίας. Αυτή η τεράστια εκκλησία που προκαλεί δέος χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 για να τιμήσει τους 200.000 Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877–78).

Ονομάστηκε Aleksander Nevski προς τιμήν του Ρώσου πολεμιστή-πρίγκιπα και ήρωα της Βουλγαρίας που έζησε τον 13ο αιώνα. Η εκκλησία χτίστηκε στο νεοβυζαντινό στυλ που προτιμούσε η Ρωσία εκείνη την εποχή και είναι στολισμένη με πανέμορφα ψηφιδωτά. Την οροφή αυτού του μεγαλοπρεπή ναού κοσμούν τεράστιοι χρυσοί τρούλοι.

Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Σόφιας. Αποτελεί ένα τεράστιο κτίσμα χωρητικότητας 10.000 ατόμων και είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της Βουλγαρίας και ένας από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η είσοδος στο ναό είναι ελεύθερη, αλλά οι φωτογραφίες εντός του χώρου απαγορεύονται. Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν μικροπωλητές που πωλούν ορισμένα αρκετά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως ιστορικά μετάλλια.

 • Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου του «θαυματουργού»

(Church of St. Nicholas the Miracle-Maker ~ Руска църква „Свети Николай Мирликийски“)

Google map St. Nicholas

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία οφείλει πολλά στην Ρωσία για την ανεξαρτησία της από τους Οθωμανούς. Για αυτόν τον λόγο, μέχρι σήμερα στην Σόφια υπάρχουν πολλά σπουδαία μνημεία που φτιάχτηκαν προς τιμήν της Ρωσικής κοινότητας.

Ένα από αυτά τα μνημεία είναι η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του «θαυματουργού» η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 1914. Φημίζεται κυρίως για την ιδιαίτερη εξωτερική διακόσμηση που περιλαμβάνει ένα υπέροχο αστραφτερό ψηφιδωτό και χρυσούς τρούλους.

Οι μαθητές πιστεύουν ότι ο άγιος τους φέρνει τύχη, έτσι πηγαίνουν εκεί για να προσευχηθούν πριν από σημαντικές εξετάσεις. Το στενό εσωτερικό διαθέτει εικόνες ζωγραφισμένες μεταξύ 11ου και 14ου αιώνα.

 • Η ιστορική πλατεία της ανεξαρτησίας

Google map Nezavisimost

Αν θέλετε να αρχίσετε την περιήγηση σας από κάπου σίγουρα η Πλατεία της Ανεξαρτησίας είναι το ιδανικό μέρος. Άλλωστε εκεί βρίσκεται το Λάργκο (Largo) ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα τριών κτιρίων που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 με σκοπό να γίνει το αντιπροσωπευτικό κέντρο της πόλης.

Σήμερα, θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του σοσιαλιστικού κλασικισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτήν την πλατεία με τα κίτρινα πλακάκια και τα πανέμορφα μωσαϊκά θα δείτε επίσης και άλλα αξιοθέατα όπως είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης Σέρδικα.

Σε αυτήν την πλατεία κάποτε κυριαρχούσαν τα σύμβολα του κομμουνισμού όπως το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι που βρισκόταν στην κορυφή του κτιρίου το κόμματος και συμβολίζει τον κόκκινο στρατό. Σήμερα αυτό το σύμβολο έχει αντικατασταθεί με την σημαία της Βουλγαρίας.

 • Λεωφόρος Βίτοσα Ο πιο δημοφιλής πεζόδρομος στην Σόφια

(Vitosha Boulevard~булевард „Витоша“)

Google map vitosha

Πρόκειται για την Λεωφόρο Βίτοσα ( Vitosha Boulevard) τον πιο ζωντανό πεζόδρομο στην Σόφια. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια μοναδική θέα στο βουνό Βίτοσα από το οποίο πήρε την ονομασία.

Ειδικά, τον χειμώνα, θα εντυπωσιαστείτε από το χιονισμένο τοπίο που φαίνεται στον ορίζοντα. Η λεωφόρος Βίτοσα προσφέρει διασκέδαση, καλό και φθηνό φαγητό καθώς και χαλάρωση χαζεύοντας τον κόσμο που περνάει.

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο δίπλα στα καλύτερα αξιοθέατα στην Σόφια.

Η λεωφόρος Vitosha αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική οδό της Σόφιας με εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καταστήματα μόδας και μπουτίκ που πωλούν προϊόντα πολυτελείας.

Πρόκειται για έναν αρκετά περιποιημένο πεζόδρομο στο κέντρο της Σόφιας, με τη βόλτα να είναι αρκετά ευχάριστη πρωί, απόγευμα ή βράδυ.

 • Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ  –Το ομορφότερο νεοκλασικό κτίριο της Βουλγαρίας

(“Ivan Vazov” National Theater~ Народен театър „Иван Вазов“).-

και Ο κήπος της πόλης (City Garden~Градска градина)


Google map city garden

Ο κήπος της πόλης είναι ο παλαιότερος δημόσιος κήπος της Βουλγαρίας, που υπάρχει από το 1872.Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.Σήμερα, αυτό το μέρος έχει εξελιχθεί σε ένα πάρκο αναψυχής, όπου μεγάλοι και μικροί περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο.

To εθνικό θέατρο Ιβάν Βάζοφ είναι ένα εμβληματικό αξιοθέατο για τη Βουλγαρία, που εμφανίζεται σε τραπεζογραμμάτια και είναι διάσημο για τις δραματικές παραγωγές του. Αξίζει μια επίσκεψη για να δείτε επίσης την υπέροχη αρχιτεκτονική στο εσωτερικό του εθνικού Θεάτρου Ivan Vazov. Οι Βιεννέζοι αρχιτέκτονες Helmer & Fellner, υπεύθυνοι για έναν κατάλογο πανάκριβων κτιρίων σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, έχτισαν αυτό το θέατρο το 1909. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο που περιβάλλεται από μια πλατεία και ένα πανέμορφο συντριβάνι.

Στην πρόσοψη του κτιρίου κλέβει τις εντυπώσεις το γλυπτό που απεικονίζει τον μουσιγέτη Απόλλων με τις ακόλουθες του, Μούσες.

 • Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού

( National Palace of Culture ~Национален дворец на културата – НДК )

Google map ndk

Το NDK, ή αλλιώς “Εθνικό Παλάτι” αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σόφιας. Σε αυτό πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, παραστάσεις, ακόμα και επιδείξεις μόδας. Το κτήριο βρίσκεται αμέσως μετά το τέλος της οδού Vitosha και χτίστηκε το 1981. Αποτελεί ένα αρκετά επιβλητικό κτίσμα, έξω από το οποίο υπάρχει μια πλατεία με συντριβάνια. Εκεί συγκεντρώνονται οι νέοι της πόλης προκειμένου να περάσουν το απόγευμα τους. Γύρω από το χώρο υπάρχουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια.

 • Πάρκο Μπορισοβα

 (Borisova Gradina Park Парк „Борисова градина“ )

Google map borisova

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η Σόφια συγκαταλέγεται στις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ο κήπος Borisova είναι μια τρανή απόδειξη γι’ αυτό. Αποτελεί το παλαιότερο πάρκο της πόλης και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Σόφιας. Είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα πάρκα της πόλης. Εντός του πάρκου, αλλά και στα περίχωρα υπάρχουν καταστήματα παγωτού, εστιατόρια και μπαρ.

 •  Η Eκκλησία της Αγίας Κυριακής

(Sveta Nedelya Church~църква “Света Неделя”)

Google map sveta Nedelya

Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι, πρακτικά, το κέντρο της Σόφιας… Η ιστορία της εκκλησίας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω στον χρόνο και δεν είναι όλη γνωστή, καθώς η εκκλησία έχει καταστραφεί και έχει ξαναχτιστεί πολλές φορές στο παρελθόν…

Η πρώτη εκκλησία στο σημείο αυτό πιθανότατα κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα και ήταν ξύλινη με πέτρινα θεμέλια… Η πρώτη αναφορά, πάντως, στην εκκλησία έγινε από έναν Γερμανό περιηγητή το 1578.

Στα τέλη του 19ου αιώνα με τις αρχές του 20ου ονομαζόταν “ο Άγιος Βασιλέας” (Свети Крал), επειδή στην εκκλησία αυτή είχαν τοποθετηθεί τα οστά του Σέρβου βασιλέα Стефан Урош II Милутин (Στέφανος Ούρος Β’ Μιλουτίν 1253-1321). Αυτή η εκκλησία με τον επιβλητικό τρούλο χρονολογείται από το 1863 και είναι ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της πόλης. Ο ναός έγινε στόχος κομμουνιστών στις 16 Απριλίου 1925 σε μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση με στόχο τη δολοφονία του Τσάρου Μπόρις Γ’.

Ωστόσο, η σημερινή αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός χρονολογούνται από το 1950, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε να αποκαταστήσει την εκκλησία και να την μετονομάσει σε Sveta Nedelya.

 • Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

(Church St. George Rotunda ~Храм ротонда „Свети Георги“ )

Πρόκειται για την εκκλησία Αγίου Γεωργίου (Sveti Georgi Rotunda) που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Αυτή η μικροσκοπική εκκλησία από κόκκινα τούβλα είναι το παλαιότερο διατηρητέο κτήριο της Σόφιας. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό ζωγραφίστηκαν μεταξύ 10ου και 14ου αιώνα.

Είναι μια πολυσύχναστη, λειτουργική εκκλησία που είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες. Έξω μπορείτε να δείτε τις πλάκες ενός ρωμαϊκού δρόμου και άλλα απομεινάρια της Αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Σέρδικας, που σήμερα στην θέση της βρίσκεται η Σόφια.

 • Iερός ναός της Αγίας Σοφίας

 (St. Sophia Church ~Храм „Света София“)

Google map ST.SOPHIA

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ήταν αυτή που έδωσε το όνομα στην πόλη το 1300 κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό το ανεπιτήδευτο κτίσμα από κόκκινο τούβλο χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους και ιδρύθηκε το 500 στην κορυφή της νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρδικα, καθώς και σε μια παλαιότερη εκκλησία που χρονολογείται έναν αιώνα πριν την Αγία Σοφία.

Όταν επισκεφτείτε αυτό το μέρος, μπορείτε να δείτε τα ερείπια αυτής της αρχαίας εκκλησίας και τους τάφους που χρονολογούνται περισσότερα από 1500 χρόνια.

Για δύο αιώνες μετά την οθωμανική εισβολή, λειτούργησε ως τζαμί, αλλά εγκαταλείφθηκε αφού ένας σεισμός το 1800 κατέρριψε τον μιναρέ και ένας άλλος σκότωσε τους δύο γιους του Ιμάμη.΄

 •  Το Άγαλμα της Σόφιας – το σύγχρονο σύμβολο και προστάτιδα της πόλης.

(Saint Sofia Monument ~ Статуя „Света София Премъдрост Божия“ )

Google map saint sofia

Το άγαλμα της Σοφίας βρίσκεται στην διασταύρωση των λεωφόρων МарияЛуиза (Μαρία Λουίζα) και Тодор Александров (Τοντόρ Αλεξάντροβ). Είναι έργο του γλύπτη Георги Тодоров Чапкънов (Γκεόργκι Τοντόροβ Τσαπκανόβ) ή Чапа (Τσάπα) και του αρχιτέκτονα Станислав Константинов (Στάνισλαβ Κωνσταντίνοβ) και τοποθετήθηκε το 2000 στην θέση όπου μέχρι το 1991 υπήρχε το άγαλμα του Λένιν.

Το άγαλμα έχει οκτώ μέτρα ύψος και είναι φτιαγμένο από χαλκό και μπρούντζο, ενώ είναι τοποθετημένο σε στύλο δεκαέξι μέτρων ύψους. Το στεφάνι στο δεξί της χέρι συμβολίζει την φήμη, η κουκουβάγια στον αριστερό της ώμο την σοφία, ενώ το στέμμα που φοράει στο κεφάλι συμβολίζει την δύναμη.