Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας γιορτάζει την 135η επέτειο από την ίδρυσή του
Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας γιορτάζει την 135η επέτειο από την ίδρυσή του Τουλή Χαρά 3 Οκτωβρίου 2023
Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας γιορτάζει την 135η επέτειο από την ίδρυσή του

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλημέντιος της Οχρίδας”, το παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, τίμησε φέτος την 135η επέτειό του με εορτασμούς

«Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα είναι πάντα ο πυλώνας της κοινωνικής ανάπτυξης και της προόδου. Σήμερα οι καθηγητές, οι φοιτητές και το προσωπικό αποδεικνύουν το κύρος ενός ιδρύματος και την αξιοπρέπεια μιας κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Η ακαδημαϊκή του κοινότητα έχει το προνόμιο να δηλώνει δημόσια ότι η εκπαίδευση είναι μια από τις μείζονες προτεραιότητες της σημερινής Βουλγαρίας, και αναμένουμε σαφή σημάδια ότι η φωνή του ακούγεται και γίνεται κατανοητή και ότι οι δίκαιες προσδοκίες ικανοποιούνται»,

ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Η ακαδημαϊκή χρονιά άρχισε σήμερα με μια εορταστική πομπή φοιτητών και καθηγητών, η οποία πέρασε από μερικά από τα πιο εμβληματικά μέρη της πρωτεύουσας για να φτάσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου της Σόφιας κατέθεσε λουλούδια και στεφάνια στα μνημεία του πολιούχου του Πανεπιστημίου, του Αγίου Κλημέντιου της Οχρίδας, στους δωρητές Ευλόγιο και Χρίστο Γκεόργκιεφ και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα πρέπει να υπάρχει ετήσια αύξηση 20% στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γενικότερα, και αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό είναι γραμμένο και δεν θα πρέπει να το ζητάμε, δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, καθηγητής Αναστάς Γκερντζίκοφ, στους δημοσιογράφους μετά την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους.

Θέλουμε να επαναλάβουμε τη μεταρρύθμιση που εφαρμόζαμε για δέκα και πλέον χρόνια, προτού αυτή διακοπεί, δήλωσε ο καθηγητής Γκερντζίκοφ. Έδωσε μια εξήγηση γι αυτό λέγοντας πως μια σειρά από κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τους χαμηλούς μισθούς των καθηγητών, αλλά το έκαναν με λάθος τρόπο και συνεπώς πρέπει να επιστρέψουμε στη δίκαιη κατανομή, που σημαίνει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, τόνισε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας δήλωσε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, στην οποία διατυπώνονται πολλά αιτήματα. “Δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε μια δίκαιη κατανομή της επιχορήγησης, θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία για τους ξένους φοιτητές. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει χωρίς χρήματα, και δεν βλέπω γιατί δεν το κάνει, όχι μόνο αυτή αλλά όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας”.

“Πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη πενταετία το Πανεπιστήμιο της Σόφιας θα ενταχθεί στην ομάδα των 500 πρώτων πανεπιστημίων σε τουλάχιστον μια από τις τρείς μεγάλες διεθνείς κατατάξεις”, πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας ιδρύθηκε το 1888. Είναι σήμερα το μεγαλύτερο ερευνητικό πανεπιστήμιο της χώρας και με το μεγαλύτερο κύρος. Περιλαμβάνει 16 σχολές και τρία τμήματα, μουσεία, τη δεύτερη πλουσιότερη βιβλιοθήκη μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, εκατοντάδες εργαστήρια, κέντρα και μονάδες.

πηγή :https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/novini_i_s_bitiya/s_praznichno_shestvie_sofijskiyat_universitet_sv_kliment_ohridski_otkri_svoyata_135_ta_akademichna_uchebna_2023_2024_godina